ZWART | ZWART
EEN ZOEKTOCHT
“Denkt u dat ik mijn verhaal ga doen?" vraagt de man zich hardop af. Hij hoopt van wel, maar kan dat nog wel wanneer de angsten het overnemen? De man stelt zichzelf open en begint een reis. Een zoektocht naar zichzelf breekt aan. Eindigt dit in verlossing? Vindt hij zichzelf terug? Hij hoopt van wel.
BLIJVEN HANGEN
Tijdens de “Week Tegen Eenzaamheid” stond Luuk van Gils met de voorstelling Zwart | Zwart in Cultuurhuys De Kroon. Een stuk vol angst, eenzaamheid, beeld, fantasie, vragen, een reis die je niet meer vergeet.” Met deze deze korte voorstelling wilden we eenzaamheid bespreekbaar maken. We hebben een oproep gedaan om na afloop van deze monoloog te blijven “hangen” op ’t Gouweplein en zo onderdeel te worden van het gesprek!
RECENSIE SANDER VAN EGMOND
De ‘Week tegen Eenzaamheid’ ging op 29 september van start met de toneelvoorstelling Zwart | Zwart door Luuk van Gils. Van Gils werd geboren en getogen in Waddinxveen en is na een opleiding tot acteur en performer aan de Toneelacademie Maastricht teruggekeerd om een knap staaltje theater neer te zetten. Een voorstelling waarin het personage het publiek meenam op een reis naar het zwartste zwart van zijn eenzame depressie.
Bij binnenkomst van de theaterzaal van Cultuurhuys de Kroon ligt er een gigantisch zwart folie als een maanlandschap op de planken. Zo nu en dan komt er een hoofdje uit het maanlandschap tevoorschijn. Angstig komt het personage poolshoogte nemen van het binnenstromende publiek. Zijn ogen kijken ons indringend aan. Als het publiek zit en het publiekslicht dimt begint het personage te spreken. Met prachtig beeldende teksten wordt een eenzame reis langs zijn angsten geschetst. Het personage raakt in een bad trip verwikkeld in een dialoog met niemand minder dan Martin Luther King en Vincent van Gogh die hem de weg wijzen. Van Gils maakt de eenzaamheid en angst invoelbaar met goedgekozen theatrale middelen. Het maanlandschap verandert met elke beweging in een nieuw theatraal beeld. Het zwarte folie is een metafoor voor de depressie die het karakter in zijn greep houdt. Elke tekst, elke beweging, het decor en het kostuum is goedgekozen en krijgt betekenis.
De voorstelling eindigt hoopvol. Het zwarte folie dat het personage, gekleed in het wit, eerder in zijn greep hield wordt bij elkaar geraapt en opgetild. De eenzame depressie wordt letterlijk en figuurlijk draagbaar.
Met de minimale middelen, 3 lampen en een groot stuk zwart folie, creëert van Gils een totaal nieuwe wereld in de theatrale verbeelding. Het stuk werd geschreven door Erik-Ward Geerlings en knap bewerkt door van Gils in samenwerking met Michel Sluysmans (artistiek leider Toneelgroep Maastricht) tot een beeldende toneelvoorstelling over eenzaamheid. De ‘Week tegen Eenzaamheid’ had niet beter kunnen beginnen dan een acteur en performer die het thema eenzaamheid herkenbaar en invoelbaar maakt voor een breed publiek.
WEEK TEGEN EENZAAMHEID 2023
Woensdag 4 oktober 2023 sluiten we om 20.00 uur sluiten we de Week Tegen Eenzaamheid af, met een indringend toneelstuk van Luuk van Gils. Hij is is een afgestudeerd performer/acteur van de Toneelacademie Maastricht en afkomstig uit W’veen. Tijdens zijn studie is hij een zoektocht begonnen naar de grens tussen fictie en realiteit. Een zoektocht die hij voort heeft weten te zetten met dit stuk. In de voorstelling Zwart | Zwart gaat een toneelmaker opzoek naar zichzelf. Wie is hij achter de grote schaduw die hij "Angst" noemt? Ben je erbij in Cultuurhuys De Kroon? Na deze monoloog is er ruimte voor ontmoeting en gesprek! Koop je ticket voor € 5 euro, via https://www.cultuurhuysdekroon.nl/.../luuk-van-gils...
ONZE PARTNERS
Kijk voor meer voorstellingen van Luuk van Gils op www.luukvangils.com