GEZONDHEID VOOROP
Het is altijd een goed idee om je gezondheid serieus te nemen. En wat kunnen we doen om de gezondheid van alle Waddinxveners te bevorderen? Samen met een scala aan zorg- en maatschappelijke partners heeft de gemeente een Waddinxveens Preventieakkoord gesloten. In het lokale akkoord staan ambities en acties beschreven om een gezonde leefstijl, het mentale welzijn én de sociale participatie van inwoners te bevorderen.
ZWART | ZWART
Woensdag 4 oktober 2023 sluiten we om 20.00 uur sluiten we de Week Tegen Eenzaamheid af, met een indringend toneelstuk van Luuk van Gils. Hij is is een afgestudeerd performer/acteur van de Toneelacademie Maastricht en afkomstig uit W’veen. Tijdens zijn studie is hij een zoektocht begonnen naar de grens tussen fictie en realiteit. Een zoektocht die hij voort heeft weten te zetten met dit stuk. In de voorstelling Zwart | Zwart gaat een toneelmaker opzoek naar zichzelf. Wie is hij achter de grote schaduw die hij "Angst" noemt? Ben je erbij in Cultuurhuys De Kroon? Na deze monoloog is er ruimte voor ontmoeting en gesprek! Koop je ticket voor € 5 euro, via Cultuurhuys De Kroon.
(H)ERKEN EEMZAAMHEID !
Ook al hoort eenzaamheid bij ieders leven. We komen het vaak onverwachts tegen, vroeg of laat. Je ziet het niet. En wat doen we ermee? Of, wat kun je ermee? Juist omdat structurele eenzaamheid ernstige gevolgen kan hebben geven we het in Waddinxveen bijzondere aandacht. Want, bijna 50% van de Waddinxveners voelt zich (te) vaak eenzaam.Ben je betrokken bij ‘organisaties met inwonercontacten’ en wil je van betekenis zijn, jouw opmerkzaamheid vergroten? Of je nou actief bent bij een sportclub, een kerk of jeugd- of ouderenclub, deze training is voor actieve, vrijwillige sleutelfiguren. Niet om zelf ‘even’ eenzaamheid te verhelpen, wel om te signaleren en de weg te wijzen naar deskundige hulp.
Donderdag 28 september 2023 organiseert FAKTOR 5 & Hip Helpt Creatief de training (H)erken Eenzaamheid. We starten deze training om 19 uur bij Wijk- & Speeltuinvereniging “Zonnig Zuid” aan St. Victorstraat 4 te Waddinxveen. Vanaf 18 uur is er inloop met de mogelijkheid om vooraf een broodje of soep mee te eten.
Deelnemen is gratis dus stuur een mailtje met naam & je contactgegevens naar Ellen de Roos (06) 16 52 94 71 of e.deroos@waddinxveen.nl als je 28 september ook op dit thema wilt storten.
WEEK TEGEN DE EENZAAMHEID 2023
Het was even puzzelen maar het programma voor de Week Tegen Eenzaamheid is compleet. De advertentie met dit overzicht staat 27 september in 't Hart Van Waddinveen
PROEVERIJ BIJ CARE FOR FAMILY
Soms wil je gewoon even contact dichtbij huis. Voor moeders die nieuwsgierig zijn naar andere moeders in Waddinxveen. We nodigen je van hart uit voor een gratis proeverij en kom gezellig sfeer proeven bij Care For Family.
Dinsdag 3 oktober 2023 is van 10 uur tot 12 uur een gratis proeverij bij Care For Family. Koffie, thee, wat lekkers. Er is alles voor kleine prijsjes te koop maar misschien  neem je zelf ook wat lekkers mee? Care for Family is gevestigd op Noordkade 64 D in Waddinxveen. Meld je s.v.p. voor 1 oktober aan via Susanne Hetyey ( 06 ) 11 36 39 80 of stuur een mailtje naar careforfamily@hotmail.com
WaddinxvEEN TEGEN EENZAAMHEID HEEFT EEN EIGEN GELUID
Voor de Week Tegen Eenzaamheid maakten Carlijn Hoogeveen & Lindi Konings ‘t nummer ‘Wanneer Jij Jezelf Ontmoet’. Carlijn maakte vorig jaar diepe indruk met een prachtige optreden én haar persoonlijke verhaal tijdens de feestelijke afsluiting van de eerste Week Tegen Eenzaamheid in Cultuurhuys De Kroon. Niet voor niets werd Carlijn onlangs nog genomineerd voor Waddinxveense Cultuurprijs.

“Dit nieuwe nummer gaat over verbinding vinden met jezelf en je open durven te stellen naar de wereld. De enige die altijd bij je blijft in jouw leven ben jij zelf, maar ben je er ook echt voor jezelf? Soms is het nog lastiger om te verbinden met jezelf, dan met de wereld om je heen” aldus Carlijn & Lindi.
Inmiddels is dit aangrijpende nummer ook te beluisteren op Spotify of andere streamingdiensten.Tijdens de feestelijke opening van de expositie van de Waddinxveense Kunst Kring op zaterdag 30 september 2023 zullen Carlijn & Lindi dit nummer live ten gehore brengen. Wellicht zien we u om 15 uur ook op de Mauritslaan 55 te Waddinxveen?
OPA'S EN OMA'S IN HET ZONNETJEJE !
Waar loopt u tegenaan, wat is leuk en wat vindt u lastig ? Er wordt ook gediscussieerd over het verschil in opvoeden nu én vroeger. De ochtend wordt afgesloten met een kennisquiz vol met leuke feitjes. Aanmelden of meer informatie via info@paletwelzijn.nl

Wie maak jij blij met een vrolijk kaartje ?

LIEVE BRIEVEN BIEB
Wie maak jij blij met een kaartje ? Wie steek je een hart onder de riem? Iemand met een gebroken hart? Iemand die wat extra motivatie nodig heeft? Of iemand die eenzaam is? Met een lief woordje kan je iemands dag maken! Pak pen en papier en schrijf een Lieve Brief! Tijdens De Week Tegen Eenzaamheid staat er een “Lieve Brieven Bieb” in het gemeentehuis van Waddinxveen én in Cultuurhuys De Kroon. Inmiddels druppelen de eerste brieven binnen en we hopen tijdens de komende weken nog meer dorpsgenoten blij te kunnen maken.
NOG NIET UITGELEZEN ?
Niet geslaagd tijdens Koningsdag of loop je tijdens de meivakantie op tegen de sluitingstijden van onze fraaie bibliotheek? Weet dan dat er diverse minibiebs in Waddinxveen zijn gevestigd waar je kosteloos nieuw leesvoer kunt scoren. Nu het weer tijdens de meivakantie opnieuw tegen lijkt te vallen loont het de moeite om eens te grasduinen bij één van deze boekenkasten in je eigen buurt.
LEEFSTIJL & GEZONDHEID
Via RTW FM is om de 14 dagen een 2 uur durende radiouitzending gewijd aan items die een gezonde leefstijl stimuleren. Het afgelopen jaar kwamen deze partnerorganisaties naar de studio van RTW FM : Budgetcoach Caroline Hertog gaf tips over uitkomen met je inkomen • Samentha Verboom kwam langs met tips over leefstijl, ontstressen, bewegen en haar wandelinitiatief • Suzanne Bor vertelde hoe ze haar leefstijl is gaan aanpassen door mee te doen met ‘t programma Gecombineerde Leefstijl Interventie • Op initiatief van Fit4Nop leerde diëtiste Gabrielle Frijns over gezonde & goedkope voeding • Audicien Valerie Scheijde van Hoorwens over gehoorbescherming • Apotheker Joep van den Dries over verstandig medicijngebruik • Janny Dekkers & Carla Kops van HipHelpt • PowerWalking met Janine van Maaren • Ward’s WorkOut met Ward van Teijlingeng • Mirjam van Zoelen, Sanne van Zanten & Peter Glebbeek namens HCW • BeFair vertelde trots over hun fonkelnieuwe Padel tennisbanen • Remco Poot vertelde namens het wandelcomite van CVV BeFair over de Avond4Daagse • Eric van Daalen over WK en NK Lifesaving Zwemmen • BurnOut - coach Remco Broere van Unique Body over stressreductie • AikidoSchool Kinonagare met Theun Jelsma • Dansschool Guus & Renée van der Lubbe kwamen praten over danslessen voor prestatie en plezier • Jelle Ferwerda van Waddinxveense Kunst Kring over de kunstexpositie tegen eenzaamheid • Marco van Bemmelen van S.C. Antilope over Langs De Gouweloop ( tegen eenzaamheid ) actie voor ouderen van Souburgh • Ton Baars van het Sportplatform Waddinxveen over de campagne Waddinxveen Beweegt • Aankondiging voor sportcafé voor locale sportbestuurders • Kimberly Rijsbergen over leven voor je kitesurfing carriere •  Topsport karate met Dave Kientz & trainer Jeroen Zeegers • Marjan Hofmijster & Marieke Hoogeveen van Zonta over Orange The World ( tegen geweld tegen vrouwen ) • Holistische massagetherapeut Wendela van Dijk leerde wat lichaamsklachten je vertellen • Born4Yoga over diverse vormen van klassiek tot stoelyoga, met Violet Borneman • Rob Venis over de start van Walking Football bij ASW • Schaatsen in de kerstvakantie, met ondernemersvereniging Gouweplein • Henk de Bas vertelde meer over de opstart van de Kunstkade, een nieuw maatschappelijke cultureel platform • De Lieve Brieven Bieb • Frans Pijls van Lionsclub Tsuytende deelde nieuws over de Sportverkiezingen.
Het programma bereikt luisteraars via de webcam/www.rtw.nl en in de lokale ether op 105.8 Mhz en via DAB + ( lokaal 47 ) en via de website EditieGroeneHart.nl Luister op 28 april 2023 tussen 12 uur & 14 uur naar RTW FM om te horen wie er ditmaal bij Willy Klomp & Ellen de Roos aanschuiven.

KOFFIE
Er is een nieuwe, bijgewerkte flyer voor de inkoopkoffie in Waddinxveen. Voor een bakkie troost, ontmoeting met andere mensen én een luisterend oor. De flyer zelfs is af te halen bij WadWijzer op de Kerkstraat 13.
CARE FOR FAMILY
De stichting Care for Family in Waddinxveen biedt praktische hulp aan (kansarme) gezinnen en personen die om wat voor reden dan ook in de (financiële) problemen zijn geraakt. Door hen te helpen krijgen zij meer zin in het leven, hoop voor de toekomst en de kracht om daaraan te bouwen. Op dit moment zit de stichting op circa 150 cliënten, die iedere twee weken een voedseltas ontvangen. De afgelopen tijd zijn er nieuwe cliënten bijgekomen, die hard een voedseltas nodig hebben. Dit brengt financiële kosten met zich mee, waarbij ondersteuning hard nodig is. Wilt u een steentje bijdragen? Donaties kunnen worden overgemaakt naar rekening nummer IBAN NL38 RABO 0110235118 t.n.v. Care for Family Waddinxveen. Care for Family is dankbaar met mensen zoals u, haar vrijwilligers en iedereen die kleding, schoenen en voedsel doneert. Zonder uw giften is het onmogelijk om zoveel gezinnen te kunnen helpen met voedsel. Het adres van Care for Family is Noordkade 64, gebouw D, 2741 EZ Waddinxveen maar uiteraard ook online bereikbaar via http://www.careforfamily.com
HOE ZIT HET MET JOUW GEVOEL VAN EENZAAMHEID ?
In de “Week tegen Eenzaamheid” kreeg dit thema veel aandacht in de media. Eenzaamheid kent vele gezichten en mensen hebben ook diverse behoeften. Kwadraad verzorgt maatschappelijke dienstverlening in onze regio en ze hebben op hun website een zelftest voor je gemaakt waarmee je geheel anoniem kunt kijken hoe het met jouw gevoel van eenzaamheid zit. https://www.kwadraad.nl/doe-een-test/eenzaamheidstest/ Deze test geeft je een eerste advies met betrekking tot jouw situatie maar mocht je een concreet advies op maat willen hebben kun je in Waddinxveen terecht bij www.wadwijzer.info
HET BRUISPUNT SLUIT AAN BIJ 'T PREVENTIEAKKOORD
Op de valreep mogen we opnieuw een nieuwe partner voorstellen die zich aansluit bij ’t Preventieakkoord tegen Eenzaamheid. Het Bruispunt in Waddinxveen is een warme plek voor jong en oud om andere mensen te ontmoeten. Vanuit een burgerinitiatief in samenwerking met de Kruiskerk is Yvonne Visser met haar moeder Annie Visser gaan koken voor mensen die graag anderen willen ontmoeten. Inmiddels is de vrijwilligersgroep uitgebreid en hebben we een geweldig kookteam op de locatie aan de Stationstraat & op de locatie aan de Tollenslaan.
In Waddinxveen zijn kwetsbare mensen, maar ook mensen die eenzaam zijn. Met dit initiatief willen we ook de kwetsbare doelgroep bereiken. Daarnaast zijn ook andere mensen welkom die het gezellig vinden om met anderen te eten. Wij zijn blij dat de Kruiskerk hieraan mee wilde werken en dat we in een prachtig pand mogen koken. Inmiddels is ook de diaconie van de Hervormde Gemeente Waddinxveen aangehaakt en regelen zij de ontmoeting bij de locatie van de Gouwebloem. Inmiddels stromen beide locatie vol. Aan de Stationsstraat zitten we wekelijks met zo’n 40 mensen. Bezoekers zijn erg enthousiast en dat geeft ook aan dat wij aan een behoefte voldoen. Yvonne heeft de visie dat het vanuit christelijk oogpunt ook goed is om mensen met elkaar te verbinden. Zeker ook voor hen die kwetsbaar of eenzaam zijn. Kijk voor meer informatie op http://bruispunt.info
Het begint inmiddels een indrukwekkende lijst te worden van stichtingen, verenigingen, vrijwilligers, ondernemers & bedrijven die hun best doen om eenzaamheid in Waddinxveen te bestrijden. Maak voor het nieuwe jaar goede voornemens en kijk hoe jij een verschil kunt maken en sluit je aan bij ons Preventieakkoord.
WADDINXVEEN WANDELT
In september 2022 is een nieuw wandelinitiatief gestart. Wandelen is populairder dan ooit omdat het makkelijk, goedkoop en overal te doen is. Praktijk Joosten en Palet Welzijn organiseren begeleiding aan Waddinxveners die als wandelbegeleider aan de slag willen. De wandelbegeleiders krijgen gratis training om daarna met nieuwe groepen wandelaars één of twee keer samen, veilig te wandelen. Hoe zorg je voor veiligheid onderweg, houd je de intensiteit voor iedereen goed en welke beweegroutes zijn leuk? Er zijn inmiddels 9 wandelbegeleiders actief! Wil je meedoen, stuur een mail naar leefstijl@praktijkjoosten.info of bel met Praktijk Joosten, 0182 - 618022
SAMEN NAAR EEN GEZONDER WADDINXVEEN
Met 14 jongeren van het Coenecoop College zijn drie bachelorstudenten Fysiotherapie van de Hogeschool Leiden aan de slag. De studenten zoeken uit wat er nodig is om meer jongeren in beweging te krijgen! Het actieonderzoek gaat in op zitgedrag, belemmerende factoren, stimulerende factoren in Waddinxveen. Meer info: Danielle Duess-Joosten: info@praktijkjoosten.nl
LOOP JE ZELF OOK ROND MET PLANNEN ?
In de kranten en op de tv kreeg “eenzaamheid” veel aandacht en samen met de partners van het Preventieakkoord zullen we blijven werken om dit probleem te bestrijden. Voor de een is zit dat een vrolijk kaartje of gezellig koffie moment, een ander zoekt zijn sociale contacten vooral in hobby of sport. Mocht je zelf met een gouden idee rondlopen om dit probleem te bestrijden neem dan eens contact op met Ellen de Roos. Zij is de de regisseur van het Preventieakkoord. Neem contact op met Ellen is te bereiken via e.deroos@waddinxveen.nl of (06) 16 52 94 71 en kan je helpen om jullie plannen te realiseren.
MAAK TIJD VOOR EEN RONDJE WADDINXVEEN
Er komen nog een paar mooie herfstdagen aan waarbij het geen straf is om gezellig een rondje te lopen. Wie zin heeft in een leuke wandelroute door Waddinxveen kunnen we de Kooger Kunstroute aanraden. Ruud Kooger is ruim 10 jaar actief als graffiti kunstenaar en in die tijd heeft met diverse kunstwerken in de openbare ruimte ons dorp mogen verfraaien. Je vind zijn werk verspreid door Waddinxveen en wanneer je kijkt op https://www.koogerkunst.nl/kooger-kunstroute kun je de complete route terug vinden. Daarnaast zijn de nieuwe graffiti kunstwerken aan de buitenzijde van Sporthal De Dreef ook zeker een ommetje waard !
DURF JIJ UIT TE KOMEN ?
Het is leuk om te zien dat er naast het overvolle programma van de “Week Tegen Eenzaamheid” nog steeds weer nieuwe initiatieven bijkomen van onze partners. Zo start Palet Welzijn woensdagmiddag 5 oktober met mini-bridge. Altijd al willen weten hoe je bridge speelt maar heeft niemand je ooit de regels goed uit kunnen leggen of je hebt ook geen tijd om eerst een lange cursus te volgen? Je kunt iedere woensdagmiddag vanaf 14 uur aanschuiven in de grote zaal van Anne Frank Centrum. Hier maak je kennis met een vereenvoudigde versie van bridge waardoor in één middag vertrouwd raakt met de basisbeginselen van dit spel en dezelfde middag ook direct mee kunt spelen. Voor vragen of om je direct aan te melden kun je terecht bij Gerda van Herk ( 088 - 02 34 247 ) maar je kunt ook gezellig langs komen om de sfeer te proeven aan Jan van Bijenpad 1 te Waddinxveen.
WANNEER MAAK JIJ WEER TIJD VOOR EEN PRAATJE ?
In een wereld waarin iedereen achter zijn agenda lijkt aan te rennen, lijkt er weinig gelegenheid om eens met een ander te praten en te horen hoe het echt met iemand gaat. Voor mensen die toe zijn aan een bakkie koffie, zijn er gelukkig verschillende vrijblijvende koffiedrink momenten in Waddinxveen. Hier zijn luisterende oren en dan hebben we het niet over de oren van de koffiekopjes.... Op deze website staat overzicht van de koffiedrink-plaatsen en tijden.
MAAK KENNIS MET ONZE REGISSEUR
Er is een regiegroep om de voortgang van het Preventieakkoord te stimuleren. Zij heeft de beschikking over het uitvoeringsbudget en beoordeelt aanvragen voor stimuleringsbijdragen. De regiegroep wordt in haar functioneren gefaciliteerd door Ellen de Roos, de regisseur van het Preventieakkoord.​​​​​​​ Neem contact op met Ellen via e.deroos@waddinxveen.nl of bel (06) 16 52 94 71 als we jou kunnen helpen om jullie plannen te realiseren.